Fa in trajnost

Fa namenja posebno pozornost zaščiti našega okolja. V nadaljevanju lahko izveste več o naši zavezanosti trajnostnemu razvoju in sodelovanju z drugimi podjetji.

Plastic Bank in Social Plastic

Henkel od leta 2017 sodeluje s socialnim podjetjem Plastic Bank z namenom, da bi skupaj pomagali pri zmanjševanju količine plastičnih odpadkov, ki končajo v oceanih.
Podjetje Plastic Bank je bilo ustanovljeno leta 2013 s ciljem zmanjšati količino plastičnih odpadkov v oceanih in pomagati revnemu prebivalstvu, kar predstavlja dve izmed največjih težav in izzivov na svetu. Plastic Bank gradi etične ekosisteme za recikliranje v obalnih skupnostih in obdeluje zbrane plastične odpadke tako, da so primerni za ponovno uporabo. Njihov koncept: Lokalno prebivalstvo lahko zbira plastične odpadke na obali ali na kopnem in jih zamenja za denar ali (družbene) koristi. 

Kako deluje?

Glavni cilj podjetja Plastic Bank je zmanjšati količino plastičnih odpadkov v oceanih, in sicer tako, da odpadke zbere, še preden ti dosežejo vodne vire, obenem pa pomaga ljudem, ki se soočajo z revščino. Da bi dosegli ta visoki cilj, je podjetje Plastic Bank razvilo etične ekosisteme za recikliranje zbranih plastičnih odpadkov.

  1. Podjetje Plastic Bank odpira zbirne centre v državah, ki imajo visoko stopnjo revščine in nerazvite sisteme za obdelavo odpadkov.
  2. Na območjih zbirnih centrov Plastic Bank lahko lokalni prebivalci zbirajo plastiko, ki leži na plaži ali na kopnem, in ga odnesejo v zbirni center.
  3. V skladu s težo oziroma maso zbranih plastičnih odpadkov in glede na vrsto materiala nabiralci v zameno prejmejo nagrado, kot so učne ure za otroke, zdravstvena pomoč, tehnična podpora in denar.
  4. Podjetje Plastic Bank nato zbrane plastične odpadke predela v reciklirano plastiko, ki jo imenujemo Social Plastic®. Social Plastic® se lahko uporablja za izdelavo novih dobrin, kot so naše prozorne plastenke Fa (250 ml).

Henkel podpira projekte na Haitiju, na Filipinih in v Indoneziji ter prispeva k razvoju novih podružnic v Egiptu. 

Želite izvedeti več? Preverite zavihek o sodelovanju s Plastic Bank na spletni strani družbe Henkel: Plastic Bank Partnership (henkel.si)